Moderné developerské projekty nemusia byť s prírodou na nože. Zaujímavou ukážkou, že to ide aj inak, je apartmánový dom Niavran v Teheráne. Postavili ho bez toho, aby vyrúbali, čo i len jeden strom.

Pozoruhodnú budovu, v ktorej sa zeleň stala súčasťou architektúry, navrhol Mohammad Reza Nikbakht. Nachádza sa v Teheráne v oblasti Shemiran pri pohorí Alborz, ktorá vďaka početným záhradám slúži viac ako 40 rokov ako obľúbené letné stredisko.

V oblasti vyrástol veľký počet stromov - stavebná parcela pre rezidenčný komplex nebola výnimkou. Práve zachovanie zelene bolo pre architekta prioritou.

Zdroj: Pinterest

​Šesťposchodová budova sa skladá z dvoch častí a bola navrhnutá tak, aby sa nemusel vyrúbať ani jediný strom. Zeleň je nerozlučnou súčasťou dizajnu domu. Nájdete ju nielen vonku, ale i vnútri stavby. Podriaďuje sa jej všetko vrátane zaobleného tvaru domu.

Projekt zahŕňa 30 apartmánov o výmere 80 až 300 metrov štvorcových na piatich poschodiach. Na prízemí je situovaná vstupná hala, lobby a kancelárie. O poschodie nižšie sú garáže a pivnice. Na druhom podzemnom poschodí je centrálne kúrenie, bazén, wellness a telocvičňa.

Pozrite si galériu

Ekologické bývanie: Bývali by ste v zalesnenom mrakodrape?

Minulý rok v októbri bol slávnostne uvedený do prevádzky projekt Bosco Verticale. Ide o celosvetovo známu dvojicu budov v talianskom Miláne. Preslávili sa tým, že na svojich terasách poskytujú domov skoro tisícke stromov.

Zdroj: CNC