Nedostatok bytov je smutnou skutočnosťou v mnohých častiach sveta. Nikde ale nie je tak pálčivý ako v Hongkongu. Prenájom apartmánu s jednou izbou v centre mesta vyjde priemerne na 2100 dolárov mesačne.

Keďže bývanie v Honkongu je značne nákladné, mnohí ľudia musia hľadať "strechu nad hlavou" na čiernom trhu. Najdostupnejšie bývajú núdzové príbytky, ktoré sa veľkosťou dajú prirovnať k rakve. Architekt James Law zo štúdia Cybertecture sa snaží situáciu zlepšiť rozvojom cenovo dostupného mikro bývania v betónových rúrach.

Nedávno firma postavila prototyp OPD Tube House a premenila ho na komfortné modulárne bývanie. Domy sú vybavené štandardným zariadením, vrátane skladacej lavice, ktorá sa dá rozložiť na posteľ, priestor pre mikrovlnnú rúru, minichladničku a kúpeľňu.

Pozrite si galériu

​Veľké kruhové dvere sa dajú otvárať a zatvárať pomocou mobilu. Slúžia zároveň ako okno, ktoré privádza dovnútra dostatok prirodzeného svetla. Biely interiér pôsobí opticky väčší a poskytuje príjemný komfort.

Jednou z najzaujímavejších OPD Tube House je, že sa vďaka malej veľkosti hodí takmer kamkoľvek. Kompaktná konštrukcia sa môže dostať do medzery medzi budovami alebo môže byť uložená v prázdnych častiach domov. Jednotlivé trubky vážia 22 ton, náklady na inštaláciu sú nízke pre absenciu konzol alebo skrutiek potrebných k ich zaisteniu.

Zdroj: CNC