Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Príbeh legendárnej dvojice, ktorá sa navždy zapísala do histórie svetového dizajnu
Zdielať na

Príbeh legendárnej dvojice, ktorá sa navždy zapísala do histórie svetového dizajnu

Zdroj: Eames

Charles a Ray Eamesovci patrili medzi najvýznamnejších dizajnérov 20. storočia.

Ak spomenieme meno Eames, väčšine z vás pravdepodobne napadne kreslo rovnakého názvu, aj keď práca tejto dizajnérskej dvojice je oveľa pestrejšia. Len málo ľudí vie, že okrem dizajnu nábytku, sa tiež zaoberali grafickým a textilným dizajnom, architektúrou a tvorbou filmu - inými slovami boli nadšencami modernizmu 20. storočia.

Eames

​Fínske konexie

Charles Eames sa narodil v meste Missouri v Spojených štátoch v roku 1907. Študoval architektúru na Washingtonskej univerzite, ale po dvoch rokoch štúdium zanechal. Dôvodom nebolo, že bol vyčerpaný z učebných osnov alebo nemal na štúdium vlohy: z univerzity odišiel, aby založil vlastné architektonické štúdio. Vzal si svoju univerzitnú lásku a narodila sa im dcéra. Ale skutočným prelomom bolo, že sa stretol s fínskymi dizajnérmi, otcom a synom, Eilelom a Eerom Saarinenovcami.

Starší Saarinen ho presvedčil, aby ukončil štúdium a Charles jeho radu prijal  V roku 1941 spoznal na Cranbrook Academy of Art, Bernice "Ray" Kaiser, ktorá sa stala jeho druhou manželkou. Presťahovali sa do Los Angeles a spolupracovali až do svojej smrti.

Eames Office

​Nikdy som s maľovaním neprestala, len som vymenila plátno.

Ray Eames

Počas druhej svetovej vojny začali Charles a Ray experimentovať s preglejkami pomocou tlaku a tepla. Výsledky ich štúdií využívalo americké letectvo aj námorníctvo. Po ukončení vojny americká ekonomika explodovala a dvojica pokračovala ďalej v experimentovaní s materiálom. Majetní obyvatelia predmestí, sa začali obklopovať novým typom nábytku. A aj keď ich nemôžeme nazvať novodobými priekopníkmi moderného minimalizmu (tým bol bauhaus), je nutné dodať, že produkty Eamesovcov, sa stali mainstreamom.

Nerobíme umenie. Riešime problémy.

Charles Eames

Samých seba charakterizovali ako riešiteľov problémov a obchodníkov. Ich mottom bolo vyrábať tie najlepšie produkty pre širokú verejnosť, čo možno najlacnejšie. Ich nábytok bol štýlový a spoľahlivý zároveň, nie náhodou sa stal symbolom statusu prosperujúcej strednej triedy. V roku 1947, v mestskej štvrti Venice v Los Angeles, Kalifornii otvorili Eames Office, inštitúciu, ktorá štyridsať rokov diktovala štandardy vo svete dizajnu.

Eames

​So 670-kou na večné časy

Nábytok Eames sa pomaly presťahoval z domovov do kancelárií. U mladých riaditeľov sa svojou prepracovanosťou a dynamizmom stal čoskoro symbolom prestíže, hlavne po tom, čo sa v roku 1956 na trhu objavilo legendárne kreslo Eames Lounge Chair.

Tento kus preglejky a kože, sa stal Rolls-Roycom kancelárií výkonných generálnych riaditeľov. Ak dnes vstúpite do kancelárie a váš partner sedí v takomto kresle, znamená to viac, akoby ste si prelistovali celé jeho portfólio.

Pritom samotný Eames ho nepovažoval za veľmi štýlové. Jeho pôvodná predstava bola, aby bolo mäkké a pohodlné ako bejzbalová rukavica.

Kreslo so sériovým číslom 670 pozostáva z troch častí: opierky hlavy, chrbta a sedacej časti. Každá z nich sa skladá z piatich vrstiev preglejky, ktoré sú prekryté vrstvou juhoamerického palisandra. Ten vydržal až do 90. rokov, potom ho z logistických dôvodov vymenili za tepelne upravenú čerešňu a orech. Ostatné použité materiály ako hliník, koža, skrutky a zipsy, sa počas desaťročí menili, niečo však zostalo pôvodné: Eames 670 bol predávaný len Hermannom Millerom a Vitrou (cena aj s otomanom sa pohybuje okolo 5 000 eur).

​Eames House a domček z kariet

Toto nebol jediný prelomový kúsok Eamesovcov v rámci dizajnu. V roku 1949 postavili študijný dom s popisným číslom osem, ktorý sa odvtedy na univerzitách spomína len ako Eames House. Dom postavený na vrchole skaly s výhľadom na Tichý oceán je míľnikom v histórii architektúry. Dom bol z prefabrikovaných oceľových prvkov postavený za pár dní a stal sa domovom a ateliérom Eamesovcov.

Pôvodne plánovali, že dom by stál na stĺpoch.

Pôvodne plánovali, že dom by stál na stĺpoch.

Eames Office

Eames Office

Eames Office

​Kreslo a dom sú nepochybne najznámejšie výtvory páru, ale ich činnosť bola oveľa rôznorodejšia. Ak je v ich práci nejaký spoločný menovateľ, je to minimalizmus a hravosť.

Zrealizovali takmer dve desiatky filmových projektov. Medzi najvýznamnejšie patrí sedem krátkych filmov natočených v Sovietskom zväze, ktoré prezentovali na americkej výstave v moskovskom parku Sokolniki.

K ich menu sa viažu aj dve indické diela, jedno sa spája s textilným priemyslom a druhé s indickým štátnikom Néhrúrom. Pre IBM zorganizovali dve výstavy a vyrobili aj tri logické hry, prvú v roku 1955 s názvom Domček z kariet.

Charles a Ray Eames na motorke Velocette v roku 1948

Charles a Ray Eames na motorke Velocette v roku 1948.

Eames

​Tento rok v auguste tomu bolo presne štyridsaťštyri rokov, kedy nás Charles Eames opustil a tridsaťštyri rokov od smrti jeho kolegyne a manželky Ray Eames. Ich výtvory sú však rovnako praktické ako pred desaťročiami.