Fínsky architekt ponúka riešenie bývania v hustej mestskej zástavbe. Dom, ktorý navrhol, sa pohodlne vojde na plochu jedného parkovacieho miesta. Záujemcov vyjde na príjemných 35 tisíc eur.

Tikku House sa dá postaviť prakticky veľmi rýchlo. Konštrukcia zaberie jednu noc. Stáť môže prakticky kdekoľvek. Stačí plocha o veľkosti 2,5 x 5 metrov štvorcových. Drevené panely, z ktorých je budova poskladaná, sú päťkrát ľahšie než železobetónová konštrukcia. Objekt preto nepotrebuje základy. Hrúbka panelov je natoľko silná, že nie je nutné pridávať tepelnú izoláciu.

"Tikku House je dom stojaci na ploche jedného parkovacieho miesta pre osobné auto. Zostavený je z modelov vyrobených z drevených CLT panelov, tým pádom sa dá postaviť behom jedinej noci a na ľubovoľnom mieste," hovorí o projekte autor návrhu Marco Casagrande z Casagrande Laboratory.

Pozrite si galériu

​Prototyp domu vznikol vlani počas helsinského týždňa dizajnu, ktorý sa zaoberal vývojom miest v budúcnosti. Mal celkovo tri podlažia. Jedno na spanie, druhé na prácu, posledné poschodie zaberal skleník. Energiu na prevádzku čerpal zo solárnych panelov, v kúpeľni bola suchá toaleta.

Podľa architekta je Tikku House dostatočne veľký na to, aby sa v ňom dalo pohodlne bývať alebo pracovať. "Ponúka súkromie, bezpečnosť i pohodlie. Všetky zvyšné funkcie sa dajú nájsť v okolitom meste," dodáva architekt.

Jednotlivé domy sa dajú spájať dokopy, takže vznikne oveľa väčší priestor, ktorý sa dá využiť na rôzne účely. Flexibilná je aj funkcia poschodí. Slúžiť môžu ako skleník, kancelária, obchod, kuchyňa, sauna alebo hotelová izba.

Zdroj: CNC