Betónové telo, ktorého ladný tvar pripomína obriu mušľu, podlaha meter nad zemou, výrazné presklené plochy doplnené lodnými okienkami a minimalistický dizajn šitý na mieru zeleni. To je len malý výpočet predností, ktorými sa môže pochváliť prázdninové obydlie ukryté uprostred lesov hodiny cesty rýchlovlakom Shinkansen od Tokia.

Pôsobivé útočisko, ktoré v ničom nezaostáva za futuristickými stavbami zo sci-fi filmov, navrhol japonský ateliér ARTechnic.

Originálna prázdninová vila z betónu, dreva a skla, ktorá vďaka elegantným krivkám pôsobí dojmom postmodernej mušle pohodenej v lese, vyrástla na pozemku v populárnej rekreačnej oblasti Karuizawe. Obvykle sa tam stavia pomocou tradičných postupov, investori ale túžili po niečom inom, pokiaľ možno modernejšom a trvalejšom. Podmienkou pritom bolo, aby novostavba harmonicky splynula so svojím okolím, ale nenechala sa ním pohltiť.

Výsledkom spolupráce je poschodová stavba skladajúca sa z dvoch oválnych betónových tubusov naaranžovaných okolo jedle. Pôvodne sa tubusy mali skladať do tvaru písmena C, nakoniec je jedna z častí domu dlhšia a stavba tak evokuje písmeno J. Pretože sa architektom nechcelo strácať čas úpravou pozemku, podlaha na prízemí domu "levituje" 1,4 metra nad zemou.

Pozrite si galériu

​Zatiaľ čo pevná škrupina z betónu chráni dom podobne ako ulita pred vrtkavým počasím, výrazne presklené plochy ponúkajú krásne výhľady spolu s malými guľatými okienkami naopak interiér presvetľujú prirodzeným svetlom a dômyselne prepájajú obydlie s okolitou divočinou.

Útroby domu dostali do vienka organické zaoblenie a striedmy štýl pripomínajúci sochárske dielo. Interiér zdobí voľne tečúci priestor, ktorý pomáha zútulniť niekoľko osamotených kúskov nábytku z dreva či z kovu. Po zotmení atmosféru v dome vylepšuje pôsobivé nasvietenie. Teplo zaisťuje podlahové kúrenie.

Veľkorysé poňatie možno prekvapí. Interiér domu totiž rozhodne nevyzerá ako chatka na víkend. Obyvatelia si lesný domov užívajú častejšie. Niekedy sa do prírody odsťahujú aj na mesiac.

Zdroj: CNC