Dá sa podľa vás bývať v alpskom svahu tak, aby ste nenarušili okolitú scenériu a zároveň mali dostatok svetla v obydlí? Vo švajčiarskej vile Vals sa o to pokúsili.

Villa Vals je komplex niekoľkých bytov postavených do svahu v švajčiarskych Alpách. Pôvodným zámerom tejto stavby bolo zostať skrytým a nenarúšať tak okolitú krásu prírody. Amsterdamskému architektovi Christianovi Müllerovi sa to podarilo zrealizovať úplne dokonalo.

Kde ju nájdete?

Situovaná je v neďalekej vzdialenosti od slávnych termálnych prameňov Therme Vals – hotelového a kúpeľného komplexu, ktorý je postavený priamo nad prírodnými prameňmi.

Čím vás Villa Vals prekvapí?

Architektom sa podarilo ukryť dom v alpskom svahu a zároveň využiť nádherný výhľad a umožniť ľahký vstup do budovy. Vložením centrálneho nádvoria do strmého svahu vytvorili veľké priečelie s viacerými okennými otvormi. 

Romantika na dosah ruky

Výhľad z budovy je mierne naklonený, a takto robí pohľad na krásne hory na náprotivnej strane údolia ešte viac romantickým. Vstup do budovy je realizovaný cez starú stodolu, odkiaľ vedie do budovy podzemný tunel.

Pozrite si galériu